Vi arbejder for, at du kan købe etisk og bæredygtigt ind

I Salling Group arbejder vi for at forbedre hverdagen. For os betyder det blandt andet, at vi vil gøre det let for vores kunder at vælge sunde og bæredygtige varer ved at tilbyde et bredt udvalg til en konkurrencedygtig pris.

Vi tager ansvar for dyrevelfærd

Dyrevelfærd har længe været en prioritet for Salling Group, og vi har lanceret og deltaget i en række initiativer for at give vores kunder bedre muligheder for at vælge dyrevelfærd, ligesom vi har sat ambitiøse mål på området. Helt centralt i indsatsen er vores partnerskab med Dyrenes Beskyttelse. Og vi øger hele tiden antallet af varer i vores butikker, som er mærket med det højeste niveau af dyrevelfærd.

Gennem partnerskabet med Dyrenes Beskyttelse søger vi at inspirere vores leverandører til at tænke dyrevelfærd ind i deres produktion, så vi sikrer både bedre udvalg og lavere priser. Ved at sikre et bredt sortiment og åbent kommunikere om niveauet af dyrevelfærd, gør vi det let for vores kunder at træffe et oplyst valg, når man handler hos os. 

Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse

Mærket "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse" ejes af Dyrenes Beskyttelse og har i mere end 25 år hjulpet danske forbrugere med at finde fødevarer produceret med det højeste niveau af dyrevelfærd i køledisken. Grundideen i mærket er, at dyr skal have adgang til det fri og mulighed for at udleve deres naturlige adfærd.

I dag producerer ca. 430 danske landmænd under mærket. Dertil findes også fødevarer fra flere udenlandske dyrevelfærdsproduktioner, som du kun finder i Salling Groups butikker. Eksempler på disse er Løgismose kyllingen fra Frankrig, får og lam fra Chile samt økologiske oste fra Holland. I vores butikker finder du mere end 160 varer inden for kød, æg, fjerkræ, mælk og ost, som er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Vores indkøbere får løbende træning i mærket og arbejder løbende på at udvide sortimentet af fødevarer produceret med den højeste dyrevelfærd.

Antonius-grisen – bedre plads

Antonius-grisen er blevet avlet siden 1986 hos en række udvalgte landmænd i samarbejde med Danish Crown. Antonius-grise har 30% mere plads end konventionelt opdrættede grise og får frisk strøelse hver dag. Samtidig går søerne frit i stierne, og halekupering er ikke tilladt. Produkterne fra Antonius-grisene har gennem årene spillet en central rolle i at gøre dyrevelfærd tilgængelig for forbrugerne til en god pris.

Forrest på økologi

Salling Group vil gøre det let for forbrugerne at vælge økologi. Derfor har vi længe arbejdet på at tilbyde et bredt udvalg af økologiske alternativer til konventionelle varer til en god pris.

Netto er gået forrest på en række områder og sælger i dag flere økologiske varer end nogen anden supermarkedskæde i Danmark. Netto har desuden sig eget økologiske mærke, ØGO, der omfatter mere end 150 varer.

I føtex tilbyder vi allerede i dag branchens største udvalg af økologi med flere end 1.400 økologiske varer. Målet er at have over 2.000 økologiske produkter i 2020. 

Den udvikling mod valgfrihed vil vi fortsætte, og vi har derfor lanceret en treårsplan med den målsætning, at samtlige føtex-butikker i 2020 har en økologisk variant af alle varer.

Salling Grisen – opdrættet på græs

Salling Grisen er en frilandsgris, der sælges i Sallings Stormagasiner – og den eneste gris i detailhandlen i Danmark, der er på græs hele året. Den opdrættes på store engområder og flyttes flere gange om året, så den hele tiden har adgang til frisk græs og planter.

Nationalt mærke for dyrevelfærd

Vi har aktivt deltaget i udviklingen af det danske mærke for dyrevelfærd. Mærket inddeler produkter i tre kategorier med et, to eller tre hjerter, hvor tre hjerter angiver det højeste niveau. Det gør dyrevelfærd tilgængeligt for flere – og sikrer, at forbrugerne driver udviklingen. Mærket blev introduceret på grisekød i 2017, og siden er andelen af kød med det nye mærke vokset støt. Mærket anvendes i dag ikke kun på grise, men også på kød- og malkekvæg, slagtekyllinger og mejeriprodukter.

Ingen buræg i Salling Group

Salling Group var tilbage i 2009 de første, der ændrede mærkningen på æg fra høns i bure fra ”friske æg” til ”buræg”. I 2017 blev de sidste buræg fjernet fra hylderne i vores butikker, og med udgangen af 2019 havde vi også udfaset buræg som ingrediens i vores egenproduktion og egne mærker.

Løgismose-kyllingen – fra niche til mainstream

Løgismose-kyllingen er opdrættet på åbne arealer i skovene ved de franske Pyrenæer. Den er certificeret under den franske mærkningsordning for dyrevelfærd, Label Rouge, og anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Løgismose-kyllingen har i dag overhalet konventionelt opdrættede kyllinger i vores danske Netto-butikker, og er nu den bedst sælgende variant af kylling.

Grøn belægning forlænger avocadoers levetid

I forsøget på at begrænse madspild tester Salling Group, som de første i Danmark, nu en ny teknologi, der kan beskytte og forlænge holdbarheden på grøntsager og frugter markant. Det sker ved hjælp af en usynlig, spiselig plante-belægning, der tilføres fødevarernes overflade, så de ganske enkelt holder kvaliteten i længere tid.

Teknologien er udviklet af den californiske virksomhed Apeel og kan forlænge holdbarheden op til halvanden gang. Hinden, der påføres produkterne, er fremstillet af plantebaserede ingredienser, der findes i skræller, frø og frugtkød i alle de frugter og grøntsager, vi allerede spiser. Hinden er spiselig, usynlig, ufarlig og tilføres produkterne på samlebåndet.  

Til en start tester Salling Group og Apeel teknologien på avocadoer. Men hensigten er, at konceptet over tid skal bruges på en lang række frugt og grønt, hvis resultaterne og tilbagemeldingerne fra kunderne er gode.

Soja

Soja er en vigtig proteinkilde, som anvendes i mange af vores produkter. Det er en solid og sund foderkilde til produktionsdyr, men produktionen af soja kan imidlertid have konsekvenser for både klima, miljø, dyreliv, menneskerettigheder og lokalsamfund.

Fældning af regnskov i Sydamerika er desværre ofte tæt knyttet til produktionen af soja. Det er her sojaen typisk dyrkes, og for at plantagerne får ordentlig plads, må den frodige skov lade livet. Det går ud over dyreliv og lokalsamfund, der må flytte – ikke mindst har det fatale konsekvenser for skovområdernes biodiversitet.

Det må og skal stoppe. Derfor har Salling Group – og i kraft af sine rolle som medstifter af Dansk Alliance for Ansvarlig Soja og i fuld overensstemmelse med European Feed Manufacturers’ Federations retningslinjer – sat som mål, at den soja, dagligvarekoncernen køber både direkte og indirekte, skal være bæredygtigt produceret. Ambitionen gælder på tværs af alle Salling Groups varemærker i samtlige kæder.

Salling Groups ambition for ansvarlig og bæredygtig soja:

  • Al soja anvendt til produktion af egne produkter, der udgør min. 40% kødindhold samt produkter med min. 5% sojaindhold, skal være tredjepartscertificeret i form af RTRS/ProTerra-kreditter eller fysisk certificering inden udgangen af 2020
  • Salling Group vil tilstræbe, at der inden udgangen af 2025 alene anvendes tredjepartscertificeret soja i form af fysisk certificering på ovenstående produkter.
  • Salling Group vil støtte relevant forskning og udvikling af alternative proteinkilder til at supplere eller erstatte soja

For at indfri vores ambition vil vi øge sporbarheden i alle led af forsyningskæden og sikre, at love og forskrifter overholdes, så vi bevæger os mod fysisk verificerbare sojaforsyningskæder. Vi vil fastholde vores fokus på miljøstyring ved at anvende tredjepartscertificerings- og standardiseringsordninger, der er anerkendt af alliancen og derved hjælpe med at løse problemer med blandt andet skovrydning, tab af biodiversitet samt forkert styring af landbrugskemikalier.

Derudover vil sikre ordentlige arbejdsvilkår og løbende bidrage til eliminering af børne- og tvangsarbejde. 


Salling Groups totale sojaaftryk er udregnet til 32.000 tons. Langt den største del af denne udgøres af indirekte sojaforbrug som dyrefoder i kødprodukter (70%) samt mejere produkter (ca. 28%). Direkte sojaforbrug repræsenterer kun omkring 1,5% af Salling Groups totale sojaaftryk, da soja findes i direkte form kun i få produkter, såsom sojamælk, sojasovs og edemamebønner.

Læs vores sojapolitik