Til kamp mod madspild 

 

På varernes vej fra råstof til butik er det produktionen af varerne, som bidrager til det største CO2-udslip; faktisk sætter selve produktionen et væsentligt større klimaaftryk end f.eks. transport og emballage. Det gør madspild til den største klimabelastning i en vares værdikæde, og som Danmarks største dagligvarekoncern arbejder vi derfor målrettet og ambitiøst med at reducere madspild. For kan vi minimere madspild, kan vi minimere overproduktion og dermed CO2-udledningen.

Sammen om madspild

Mindre madspild har vores fokus i alle de led af forretningen, som vi selv har kontrol over: Bl.a. er vi præcise, når vi bestiller varer, så vi ikke køber for meget hjem til butikkerne. Vi sætter prisen ned på varer, der er tæt på udløbsdatoen, så de kan sælges i stedet for at blive kasseret. Og vi er omhyggelige med, at varerne ikke bliver beskadiget under transport, så de ikke kan sælges i vores butikker. Sker det alligevel, har vi et rigtig godt samarbejde med FødevareBanken og Wefood (Folkekirkens Nødhjælp), der henter de varer, som ikke kan sælges, men stadig gøre gavn – så vi i fællesskab tager ansvar for at gøre en forskel for klimaet.

En klar strategi mod madspild

Hver dag smides næsten 2.000 tons mad ud i Danmark. I en stor koncern som Salling Group kan madspild, hvor end vi gerne ville, ikke helt undgås. Men vi har taget fat på udfordringen på mange niveauer, og hvert år skærer vi mange tons af vores spild. 

Vi indgår i strategiske samarbejder, vi er i dialog med kunder, leverandører og madspildsorganisationer, og så er er alle medarbejdere engagerede i at bekæmpe madspildet. Med nye ideer, nye processer, ny teknologi og en masse vilje, kan vi i fællesskab løse problemet.

Åbenhed og ambitiøse målsætninger

I 2017 offentliggjorde vi som den første dagligvarevirksomhed vores tal for madspild. Samtidig forpligtede vi os til at halvere madspildet inden 2030, sammenlignet med niveauet i 2014.  Det svarer til en reduktion på mere end 21.000 tons. Og vi er godt på vej. 

Madspild på tværs af vores kæder:

  • 2014:  42.826 tons 
  • 2015:  33.2398 tons
  • 2016:  32.855tons
  • 2017:  32.228 tons. 
  • 2018:  30.725 tons.
  • 2019: 29.481 tons

Madspildsprocent

2014

2019

Føtex

6,28

2,83

Bilka

4,88

2,10

Netto

3,39

2,33

Salling Group (DK)

4,33

2,42


Bilka og føtex er godt på vej 

føtex og Bilka med udgangen af 2019 mere end halveret deres madspildsprocent og har ambitioner om at hæve barren yderligere og stile mod en samlet reduktion på 75 % inden 2030 i forhold til 2014. 

Vi støtter FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling

Som den første danske virksomhed i detailhandlen er vi del af Friends of Champions 12.3, et netværk af virksomheder, der bidrager til at mindske madspild. Gennem vores medlemskab støtter vi FN's Verdensmål 12.3, der sigter mod at halvere madspildet pr. person globalt inden 2030.

Danmark Mod Madspild

Madspild er et fælles ansvar – og derfor indgår vi sammen med en række af landets førende virksomheder og organisationer i et unikt nationalt partnerskab: Danmark Mod Madspild. De deltagende virksomheder forpligter sig til at halvere deres madspild inden 2030 og lægge deres madspildstal åbent frem. Partnerskabet ligger i dag i Miljø- og Fødevareministeriets tænketank, One Third, om forebyggelse af madspild og fødevaretab.  

Læs mere på www.DanmarkModMadspild.dk

Partnerskab med FødevareBanken 

Fra madspild til måltid er filosofien bag FødevareBanken, som Salling Group har samarbejdet med siden 2014. Formålet er at donere overskydende fødevarer fra vores butikker og lagre til FødevareBanken, som omfordeler varerne til svagt stillede borgere.

Det handler typisk om varer, som nærmer sig sidste salgsdato. Og selvom de kan have mindre fejl som beskadiget emballage eller pletter på æblerne, er det varer af god kvalitet, der mætter og glæder mange borgere i hverdagen.

Nordens første sociale supermarked

Bulede tomatdåser og skæve agurker er alt for gode til bare at havne i skraldespanden. I 2016 var Salling Group derfor med til at gøre Nordens første supermarked med overskudsvarer til virkelighed. I dag er vi en af de største leverandører til de fire overskudsbutikker, Wefood, som drives af Folkekirkens Nødhjælp og frivillige hjælpere.

Wefood-butikkerne sælger dagligvarer som brød, frugt og grøntsager, konserves og mejeriprodukter, som af forskellige årsager ikke kan sælges i supermarkederne. Derfor er prisen også typisk sat ned med 50-70%. Overskuddet fra Wefood-butikkerne går til verdens fattigste.

Ny app swiper madspild væk 

Nettos madspildsapp, Mad Skal Spises, samler alle overskudsvarer på tværs af butikker - også konkurrenternes - og giver kunderne et overblik over, hvor de kan spare penge og samtidig bekæmpe madspild i lokalområdet. 

Prisen ned mod sidste salgsdato

Når vores varer nærmer sig sidste salgsdato, sætter vi prisen ned og fremhæver det med gule klistermærker. I en stor del af vores butikker er varerne endda samlet, så de er nemme for vores kunder at finde.

Organisk affald bliver til energi

Er det ikke muligt for os at sælge en vare eller donere den til en organisation, der kan glæde andre mennesker i hverdagen, er madvaren stadig ikke spildt. Vores varehuse over hele landet genanvender nemlig størstedelen af deres organiske affald. I stedet for at ende i skraldespanden, bliver det indsamlet og omdannet til biogas eller gødning. På den måde sikrer vi, at det organiske affald bliver til energi.

Vi vil reducere madspild i hele værdikæden

Vores it-system SAP overvåger vores varer gennem hele deres rejse i værdikæden. Ved at fokusere på de kategorier, hvor den største mængde må kasseres, er vi i stand til at finde årsagerne til madspild. Dermed kan vi lettere finde løsningerne til at reducere vores madspild i alle dele af forretningen.

Overskudsmad i højtiderne

De store højtider som jul og påske er ofte forbundet med flere lukkedage, og derfor har vi flere initiativer, der skal sikre, at varer, som ville risikere at gå på dato i lukkedagene, ikke går til spilde. Bl.a. donerer Netto i samarbejde med FødevarerBanken mad til sociale organisationer. føtex-butikker over hele landet samarbejder med lokale organisationer om uddeling af julemad. 

Grøn belægning forlænger avocadoers levetid

I forsøget på at begrænse madspild tester Salling Group, som de første i Danmark, nu en ny teknologi, der kan beskytte og forlænge holdbarheden på grøntsager og frugter markant. Det sker ved hjælp af en usynlig, spiselig plante-belægning, der tilføres fødevarernes overflade, så de ganske enkelt holder kvaliteten i længere tid.

Teknologien er udviklet af den californiske virksomhed Apeel og kan forlænge holdbarheden op til halvanden gang. Hinden, der påføres produkterne, er fremstillet af plantebaserede ingredienser, der findes i skræller, frø og frugtkød i alle de frugter og grøntsager, vi allerede spiser. Hinden er spiselig, usynlig, ufarlig og tilføres produkterne på samlebåndet.  

Til en start tester Salling Group og Apeel teknologien på avocadoer. Men hensigten er, at konceptet over tid skal bruges på en lang række frugt og grønt, hvis resultaterne og tilbagemeldingerne fra kunderne er gode.