Til kamp mod madspild 


Madspild er en stor udfordring, som belaster miljøet og som samtidig er en betydelig udgift for Salling Group. Derfor prioriterer vi området højt og investerer i løsninger og initiativer, der skal sikre, at vi når vores mål: en halvering af madspild frem mod 2030.

For at skabe åbenhed og fokus offentliggør vi som de første i dansk detailhandel vores tal for madspild. De viser, at vores indsats bærer frugt, og at vi i 2017 alene reducerede madspildet med 2.400 tons.

 

Seneste nyheder om madspild

Gode madspildsinitiativer

I en stor koncern som Salling Group kan madspild, hvor end vi gerne ville, ikke helt undgås. Men når vi hvert eneste år kan reducere vores madspild med mange ton, skyldes det, at vi har taget fat om udfordringen på mange niveauer.

Vi har blandt andet indgået et strategisk samarbejde mellem Netto og fødevareBanken, der betyder at organisationen videredistribuerer overskudsmad fra Netto til bl.a. Kirkens Korshær. Desuden er føtex hovedleverandør af overskudsmad til Wefood-butikkerne under Folkekirkens Nødhjælp.

Alle medarbejdere i koncernen er engagerede i vores madspildsagenda, og vi er i dialog med kunder, leverandører og organisationer, der kæmper mod madspild. Med nye ideer, nye processer, ny teknologi og en masse vilje, kan vi i fællesskab løse problemet.

Partnerskab med fødevareBanken

Fra madspild til måltid er filosofien bag fødevareBanken, som Salling Group har samarbejdet med siden 2014. Formålet er at donere overskydende fødevarer fra vores butikker og lagre til fødevareBanken, som omfordeler varerne til svagt stillede borgere.

Det handler typisk om varer, som nærmer sig sidste salgsdato. Og selvom de kan have mindre fejl som beskadiget emballage eller pletter på æblerne, er det varer af god kvalitet, der mætter og glæder mange borgere i hverdagen.

Nordens første sociale supermarked

Bulede tomatdåser og skæve agurker er alt for gode til bare at havne i skraldespanden. I 2016 var Salling Group derfor med til at gøre Nordens første supermarked med overskudsvarer til virkelighed. I dag er vi en af de største leverandører til de tre overskudsbutikker, Wefood, som drives af Folkekirkens Nødhjælp og frivillige hjælpere.

Wefood-butikkerne sælger dagligvarer som brød, frugt og grøntsager, konserves og mejeriprodukter, som af forskellige årsager ikke kan sælges i supermarkederne. Derfor er prisen også typisk sat ned med 50-70%. Overskuddet fra Wefood-butikkerne går til verdens fattigste.

Swipe madspild væk 

Nettos madspildsapp, Mad Skal Spises, samler alle overskudsvarer på tværs af butikker og giver kunderne et overblik over, hvor de kan spare penge og samtidig bekæmpe madspild i lokalområdet. App’en er blevet downloadet mere end 125.000 gange.

Vi sætter prisen ned 

Når vores varer nærmer sig sidste salgsdato, sætter vi prisen ned og fremhæver det med gule klistermærker. I en stor del af vores butikker er varerne endda samlet, så de er nemme for vores kunder at finde.

Organisk affald bliver til energi

Er det ikke muligt for os at sælge en vare eller donere det til en organisation, der kan glæde andre mennesker i hverdagen, er madvaren stadig ikke spildt. føtex- og Bilka-varehuse over hele landet genanvender nemlig størstedelen af deres organiske affald. I stedet for at ende i skraldespanden, bliver det omdannet til biogas eller gødning. På den måde sikrer vi, at det organiske affald bliver til energi.

Mindre madspild i hele værdikæden

Vores it-system SAP overvåger vores varer gennem hele deres rejse i værdikæden. Ved at fokusere på de kategorier, hvor den største mængde må kasseres, er vi i stand til at finde årsagerne til madspild. Dermed kan vi lettere finde løsningerne til at reducere vores madspild i alle dele af forretningen.