Til kamp mod madspild 


Madspild er en udfordring, som medfører en stor belastning af miljøet, og vi prioriterer området højt og investerer i løsninger og initiativer, der skal sikre, at vi når vores mål: en halvering af madspild frem mod 2030.

For at skabe åbenhed og fokus offentliggør vi som de første i dansk detailhandel vores tal for madspild. De viser, at vores indsats bærer frugt, og at vi i 2018 alene reducerede madspildet med 1.200 tons.

 

Seneste nyheder om madspild

En klar strategi mod madspild

Hver dag smides næsten 2.000 tons mad ud i Danmark. I en stor koncern som Salling Group kan madspild, hvor end vi gerne ville, ikke helt undgås. Men vi har taget fat på udfordringen på mange niveauer, og hvert år skærer vi mange ton af spildet.

Vi indgår i strategiske samarbejder, vi er i dialog med kunder, leverandører og madspildsorganisationer, og så er er alle medarbejdere engagerede i at bekæmpe madspildet. Med nye ideer, nye processer, ny teknologi og en masse vilje, kan vi i fællesskab løse problemet.

Åbenhed og ambitiøse målsætninger

I 2017 offentliggjorde vi som den første dagligvarevirksomhed vores tal for madspild. Samtidig forpligtede vi os til at halvere madspildet inden 2030, sammenlignet med niveauet i 2014.  Det svarer til en reduktion på mere end 21.000 tons.

Og vi er godt på vej. Alene i 2018 reducerede vi madspildet med 1.200 tons eller 3,8% – samtidig med, at vi øgede antallet af butikker. 

Madspild på tværs af vores kæder:

  • 2014:  42.826 tons 
  • 2015:  35.205 tons
  • 2016:  33.364 tons
  • 2017:  30.963 tons. 
  • 2018:  29.787 tons.

Bilka og føtex er næsten halvejs 

føtex og Bilka har næsten allerede nået målet om at halvere madspildet. Siden 2014 har Bilka reduceret sit madspild med 4.017 tons eller 50%, mens føtex har reduceret sit madspild med 7.003 tons svarende til 46,3 %. Men kampen mod madspild stopper ikke her. De to kæder har derfor et nyt mål om endnu engang at halvere madspildet inden 2030. Det giver en samlet reduktion på 75% i forhold til 2014. 


Vi støtter FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling

Som den første danske virksomhed i detailhandlen er vi del af Friends of Champions 12.3, et netværk af virksomheder, der bidrager til at mindske madspild. Gennem vores medlemskab støtter vi FN's Verdensmål 12.3, der sigter mod at halvere madspildet pr. person globalt inden 2030.

Danmark Mod Madspild

Madspild er et fælles ansvar – og derfor har vi sammen med en række af landets førende virksomheder og organisationer etableret et unikt, nationalt partnerskab: Danmark Mod Madspild. De deltagende virksomheder forpligter sig til at halvere deres madspild inden 2030 og lægge deres madspildstal åbent frem. I oktober 2018 blev initiativet overleveret til Miljø- og Fødevareministeriets tænketank om forebyggelse af madspild og fødevaretab.  

Læs mere på www.DanmarkModMadspild.dk

Partnerskab med fødevareBanken

Fra madspild til måltid er filosofien bag fødevareBanken, som Salling Group har samarbejdet med siden 2014. Formålet er at donere overskydende fødevarer fra vores butikker og lagre til fødevareBanken, som omfordeler varerne til svagt stillede borgere.

Det handler typisk om varer, som nærmer sig sidste salgsdato. Og selvom de kan have mindre fejl som beskadiget emballage eller pletter på æblerne, er det varer af god kvalitet, der mætter og glæder mange borgere i hverdagen.

Nordens første sociale supermarked

Bulede tomatdåser og skæve agurker er alt for gode til bare at havne i skraldespanden. I 2016 var Salling Group derfor med til at gøre Nordens første supermarked med overskudsvarer til virkelighed. I dag er vi en af de største leverandører til de tre overskudsbutikker, Wefood, som drives af Folkekirkens Nødhjælp og frivillige hjælpere.

Wefood-butikkerne sælger dagligvarer som brød, frugt og grøntsager, konserves og mejeriprodukter, som af forskellige årsager ikke kan sælges i supermarkederne. Derfor er prisen også typisk sat ned med 50-70%. Overskuddet fra Wefood-butikkerne går til verdens fattigste.

Ny app swiper madspild væk 

Nettos madspildsapp, Mad Skal Spises, samler alle overskudsvarer på tværs af butikker og giver kunderne et overblik over, hvor de kan spare penge og samtidig bekæmpe madspild i lokalområdet. App’en er blevet downloadet mere end 125.000 gange.

Prisen ned mod sidste salgsdato

Når vores varer nærmer sig sidste salgsdato, sætter vi prisen ned og fremhæver det med gule klistermærker. I en stor del af vores butikker er varerne endda samlet, så de er nemme for vores kunder at finde.

Organisk affald bliver til energi

Er det ikke muligt for os at sælge en vare eller donere det til en organisation, der kan glæde andre mennesker i hverdagen, er madvaren stadig ikke spildt. føtex- og Bilka-varehuse over hele landet genanvender nemlig størstedelen af deres organiske affald. I stedet for at ende i skraldespanden, bliver det omdannet til biogas eller gødning. På den måde sikrer vi, at det organiske affald bliver til energi.

Vi vil reducere madspild i hele værdikæden

Vores it-system SAP overvåger vores varer gennem hele deres rejse i værdikæden. Ved at fokusere på de kategorier, hvor den største mængde må kasseres, er vi i stand til at finde årsagerne til madspild. Dermed kan vi lettere finde løsningerne til at reducere vores madspild i alle dele af forretningen.

Overskudsmad i højtiderne

De store højtider som jul og påske er ofte forbundet med flere lukkedage, og derfor har vi flere initiativer, der skal sikre, at vores overskudsvarer ikke bliver for gamle og går til spilde. Sidste jul i 2018 donerede Netto og FødevarerBanken 36 tons mad til sociale organisationer. 85 føtex-butikker over hele landet indgik også i samarbejde med lokale organisationer om uddeling af julemad.