Sundhed

For os er sundhed vigtigt – vi arbejder for en sundere fremtid for børn, unge og voksne igennem en lang række fremmende tiltag.

Først og fremmest vil vi sælge flere sunde produkter og sikre, at vi altid har et sundere alternativ til vores kunder. Vi er Danmarks største dagligvarekoncern, og med det følger et stort ansvar. Derfor prøver vi at sikre et bredt udvalg af varer, så det er nemt at finde og vælge sundere produkter. Vi vil ikke opdrage på vores kunder, og vi vil ikke bestemme, hvilke varer vores kunder skal købe, men vi vil gerne præge. 

Med et bredt sortiment inden for bl.a. fuldkorns- og nøglehulsmærkede produkter, en anderledes indretning, skjult tobak og andre sundhedsfremmende initiativer kan vi gøre det lettere for vores kunder at træffe et oplyst valg til en sundere hverdag. Sundhed er ikke kun, hvad vi spiser, drikker og indtager i det hele taget. Vi støtter derfor en lang række iniativer, der skal bakke op om børn og voksnes fysiske og psykiske sundhed.

Tobak

Hver dag begynder 40 unge i Danmark at ryge. Derfor er tobakken i Salling Groups butikker gemt væk, så de unge ikke at fristes. Dermed følger vi anbefalingen fra Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og Hjerteforeningen.

Salling Group er endvidere medlem af partnerskabet Røgfri Fremtid, der arbejder for, at vi i 2030 har en røgfri generation af unge.

Efter det første år med gemt tobak havde vi solgt 50 millioner færre cigaretter end året før. Det svarer til 2,5 millioner pakker cigaretter – et tal, der taler sit tydelige sprog om effekten af at usynliggøre tobakken.
Slut med den synlige tobak i vores butikker

Knap hver sjette dansker ryger, og ifølge Sundhedsstyrelsen er en stigende andel af de 13-17 årige de seneste fem år begyndt at ryge. Den udvikling vil vi som Danmarks største detailhandelsvirksomhed være med til at vende. Derfor er tobakken ikke længere synlig i vores mere end 600 butikker - i tråd med anbefalinger fra Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lægeforeningen.

Mindre eksponering virker 
Netto blev i juli 2018 den første kæde i Danmark til at gemme tobakken væk. Og det har virket. Faktisk faldt salget af cigaretter med 9 procent i de følgende måneder, og i Netto-butikker, der ligger tæt på en eller flere ungdomsuddannelser, og hvor kunderne i høj grad består af unge, at salget af cigaretter typisk er faldet med mellem 12 og helt op til 39 procent.

En fælles indsats gennem Røgfri fremtid
Skal vi rygning blandt de kommende generationer af unge til livs, kræver det en bred indsats. Vi er medlem af Røgfri Fremtid, et partnerskab dannet af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden. Røgfri Fremtid er del af en international bevægelse forankret i WHO’s rammekonvention om tobak. Gennem vores medlemskab arbejder vi for at sikre, at vi i 2030 ser de første røgfri generationer i Danmark.

Butiksindretning

Vi ombygger i stor stil eksisterende Netto-butikker til vores nye 3.0-koncept. Konceptet giver i al sin enkelthed vores kunder en bedre indkøbsoplevelse, hvor sundhed spiller en mere væsentlig rolle end før. Vi har blandt andet flyttet vores frugt- og grøntafdeling frem, så det altid er det første, kunderne møder, når de kommer ind i butikken.

Vi forsøger at guide kunderne gennem butikken på en mere oplyst måde, så det sunde valg forhåbentlig bliver det foretrukne. Vi har også ændret radikalt i vores øvrige indretning, så usunde varer ikke længere frister på de typiske pladser, hvor der bliver gjort flest impulskøb.

Indretningen gør en forskel
 

Vi kan se, at konceptet gør en forskel. Andelen af salget af frugt og grønt er steget med 11%, ligesom andelen af sodavandssalget er faldet med 7%, og slik, kager og småkager med 7%. Vi har investeret 2,5 milliarder kr. i at omdanne alle vores Nettobutikker efter det nye 3.0 koncept inden 2024.

Salling Group har indgået et partnerskab med direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk, som skal se nærmere på, hvordan vi kan skabe en endnu sundere kunderejse gennem vores butikker.

Sundhed og trivsel går hånd i hånd

Sundhed handler ikke kun om, hvad vi spiser. Men også hvordan vi har det. Vi arbejder på at bidrage positivt til, at danskerne har en aktiv livsstil. Det sker gennem en lang række aktiviteter, donationer og partnerskaber.

Lokale donationer støtter sporten
Med føtex-varehuse over hele Danmark er vi en del af mange forskellige lokalsamfund, og dem vil vi gerne støtte op om. Derfor har Salling Fondene igen i år – efter indstilling fra føtex-varehuschefer – støttet lokale projekter. I 2019 støttede vi blandt andet en Crossfit-bane til julemærkehjemmet Liljeborg, en hoppe-ø til Madsby Legepark, en ny legeplads i Faaborg og en legeplads til Børnecenter Hvidborg.

Med et enkelt tryk på flaskeautomaten kan kunder i føtex også støtte lokale sundhedsinitiativer. Alle føtex-varehuse indgår i et samarbejde med en lokal klub, forening eller et initiativ, der har børn og unges trivsel og sundhed på agendaen. Udover den donerede pant fra kunderne donerede føtex i alt en halv million kroner til foreningerne.

SkoleOL 
Bilka, føtex og Netto er i 2019 og 2020 partnere for Skole OL, hvor skoleelever fra hele landet
konkurrerer i børnevenlige olympiske discipliner. Skole OL skaber bevægelse, fællesskab og gode
oplevelser gennem motion og sund kost for børn på tredje til ottende klassetrin.

Slut med konventionelle bananer

Den sidste konventionelle banan er solgt i føtex, Netto, Bilka og Salling Super. Nu vil alle forbrugere derfor kun møde økologiske alternativer af et af de mest populære og mest solgte produkt i alle Salling Groups butikker.

Skiftet til 100 procent økologiske bananer sker for at undgå risiko for det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl, som kan findes i konventionelle bananer. Og nu er den sidste konventionelle banan altså solgt.