Vi giver ikke køb på klimaet

Hvilke varer er bedst, når man gerne vil handle til fordel for kloden?

Som forbruger kan det være svært at vide, hvornår ens valg faktisk gør en forskel. Derfor er det vores ambition i Salling Group, at det skal være et klimavenligt valg i sig selv at handle hos os.

Som Danmarks største dagligvarekoncern har vi både en forpligtelse til og en reel mulighed for at gøre en forskel for klimaet, og vi arbejder benhårdt på at nedbringe vores CO2-aftryk i alle dele af vores værdikæde. Vores målsætning er en ’Net Zero’-dagligvarehandel i 2050, men allerede i 2030 forventer vi at have reduceret egne udledninger med 50 procent i vores tre markeder; Danmark, Tyskland og Polen.

Kort fortalt reducerer vi CO2-udledninger fra vores butikker, lagre og kontorer, og stiller krav til vores leverandører om at mindske CO2-aftrykket fra produktionen af de varer, vi sælger. Det tager tid at nå i mål for klimaet, og indtil da gør vi, hvad vi kan, for – gennem inspiration, information og gennemsigtighed - at klæde vores kunder på til at kunne træffe mere klimavenlige valg i hverdagen.

Vejen til Net Zero dagligvarehandel er ikke ligetil, men vi har en plan. Få overblikket over Vores klimarejse


5 gode klima- og kostråd

Hvis du vil købe klimavenligt ind og lave mad, der gør en forskel for klimaet, kan du gøre det. Her er fem gode råd til at spise klimavenligt.

  1. Spis mere plantebaseret kost

  2. Vælg lyst kød – som kylling og fisk – fremfor rødt kød

  3. Undgå madspild

  4. Vælg smørbart blandingsprodukt eller planteolie fremfor almindelig smør

  5. Vælg kartofler eller pasta fremfor ris


Pssst: Hvis du vil se, hvordan vi er kommet frem til de konklusioner og de anbefalinger, kan du se mere herunder:

Den store klimadatabase 

Den store klimadatabase skal gøre alle, der enten ønsker at spise, sælge eller producere fødevarer klogere på fødevarers klimaaftryk. På nuværende tidspunkt findes der ikke en platform, hvor den data findes, fordi det er opgjort på mange forskellige måder, som ikke giver mening at sammenligne, eller fordi alle faktorer i forhold til klimapåvirkninger ikke er medregnet. 

Men en donation på 1,7 millioner kroner fra Salling Fondene til udviklingsarbejdet, der er gået forud, og efter knap et års arbejde med dataindsamling, verificering og udvikling er den nye database nu klar til at blive taget i brug. Og det bliver et stærkt fundament for alle. Beregningerne omfatter nemlig klimaaftrykket fra alle led i kæden – lige fra landbrug, forarbejdning, emballage og transport til opbevaring i butikken.

Hvorfor hjælper I ikke med svaret på valget af den enkelte vare?

Selvom det kan virke enkelt at købe grønt eller anbefale klimavenlige varer, er det ikke så ligetil.

Tag nu tomaterne i din indkøbskurv. Deres klimaaftryk er et klassisk eksempel på den komplekse virkelighed: Er tomater fra Spanien dyrket under åben himmel og høj sol, men fragtet til Danmark i en lastbil, bedre end de fynske, som ganske vist er blevet fragtet over kortere afstand, men har krævet både strøm og varme i deres produktion?

Regnestykket bag er komplekst. Og derfor kan man ikke overbevisende udpege den ene tomat som værende mere klimavenlig end den anden.

Når vi alligevel kan komme med generelle klimaråd – på tværs af kategorier – er det fordi, at forskellige varer selvfølgelig har forskellige klimaaftryk. Nogle fødevarer kræver selvfølgelig mere at producere end andre.