Nu bliver det nemmere at handle klimavenligt

Mange vil gerne gøre en forskel for klimaet og nedbringe deres klimaaftryk. Det gælder også, når de handler.

I Salling Group vil vi også gerne gøre det nemmere at træffe klimavenlige valg. Derfor vil du i vores butikker – føtex, Bilka og Netto – opleve, at vi hjælper med vejledning til og om, hvordan man kan handle mere klimavenligt. Eksempelvis når man står ved køledisken, i frugt- og grøntafdelingen eller ved mejeriprodukterne.

Du kan nemlig gøre en forskel, når du handler. Men det er ikke nødvendigvis nemt at vide, hvad man skal købe, hvis man vil passe bedst på klimaet gennem sine indkøbsvaner. Faktisk kan det være ret komplekst. Og derfor efterspørger mange også hjælp til det. Det er helt forståeligt.

Det vil vi gerne bidrage med. Og det er derfor, du vil finde konkret vejledning til netop det i bl.a. vores butikker. Men også på sigt med en klimamærkning, der gør, at du kan træffe oplyste, bevidste klimavenlig, hvis du ønsker det.

Hvordan du kan handle klimavenligt, og hvordan vi vil hjælpe med det, kan du læse meget mere om her på siden. Og du kan blandt andet også dykke ned i detaljerne, der ligger bag de enkelte klimaråd, du møder i vores butikker.


5 gode klima- og kostråd

Hvis du vil købe klimavenligt ind og lave mad, der gør en forskel for klimaet, kan du gøre det. Her er fem gode råd til at spise klimavenligt.

  1. Spis mere plantebaseret kost

  2. Vælg lyst kød – som kylling og fisk – fremfor rødt kød

  3. Undgå madspild

  4. Vælg smørbart blandingsprodukt eller planteolie fremfor almindelig smør

  5. Vælg kartofler eller pasta fremfor ris


Pssst: Hvis du vil se, hvordan vi er kommet frem til de konklusioner og de anbefalinger, kan du se mere herunder:

Donation fra Salling Fondene skal danne bedre datagrundlag

Allerede i november 2019 meldte vi ud, at Salling Group er klar til en fælles klimamærkning. Vi ved dog, at det er en kompleks opgave, og derfor donerede Salling Fondene 1.7 millioner kroner til udvikling af ”Den store klimadatabase”. Bag den står den grønne tænketank, Concito og 2.-0 LCA Consultants. ”Den store klimadatabase” samler klimaaftrykket fra 500 fødevarer, som bliver gjort offentlig tilgængeligt.

Databasen bliver et centralt værktøj, som kan bruges til en lang række initiativer – klimamærkning, klimaberegnede opskrifter, apps, undervisning mv.

Hvorfor hjælper I ikke med svaret på valget af den enkelte vare?

Selvom det kan virke enkelt at købe grønt eller anbefale klimavenlige varer, er det ikke så ligetil.

Tag nu tomaterne i din indkøbskurv. Deres klimaaftryk er et klassisk eksempel på den komplekse virkelighed: Er tomater fra Spanien dyrket under åben himmel og høj sol, men fragtet til Danmark i en lastbil, bedre end de fynske, som ganske vist er blevet fragtet over kortere afstand, men har krævet både strøm og varme i deres produktion?

Regnestykket bag er komplekst. Og derfor kan man ikke overbevisende udpege den ene tomat som værende mere klimavenlig end den anden.

Når vi alligevel kan komme med generelle klimaråd – på tværs af kategorier – er det fordi, at forskellige varer selvfølgelig har forskellige klimaaftryk. Nogle fødevarer kræver selvfølgelig mere at producere end andre.