Nettos nye sky 

Mange danskere ønsker at gøre en forskel for klimaet og nedbringe deres klimaaftryk. Det gælder også, når de handler. Med landets første klimamærkning "Skyen" vil Netto nu hjælpe alle, der ønsker netop det. Dermed bliver det lettere at træffe klimavenlige valg, når man står foran køledisken eller hylden med kolonialvarer

Helt konkret betyder den nye ordning, at kunderne i butikken bliver præsenteret for nye skilte og mærker ved hylderne. Her kan man som kunde se, hvilke varer der har et lavt klimaaftryk på tværs af alle varer i butikken, og hvilke der har et lavt klimaaftryk inden for den enkelte vares kategori.

Klimamærkningen tager afsæt i Den store klimadatabase, som den grønne tænketank CONCITO har udarbejdet. Her er klimaaftrykket fra 500 fødevarer kortlagt, så de kan sammenlignes på tværs af kategorier. Både CONCITO og en række andre eksperter har bistået Netto med udarbejdelsen af klimamærkningen.

Til en start pilottestes klimamærkningen i to butikker i henholdsvis København og Horsens. Herfra vil erfaringer, tilbagemeldinger fra kunder og de egentlige indløbsmønstre blive analyseret for at se, om klimamærkningen rent faktisk bidrager til flere klimavenlige indkøb.

Ambitionen er, at pilottesten kan bidrage til en fælles, national klimamærkning på tværs af dagligvarehandlen, som kan medvirke til at reducere Danmarks samlede CO2-udledning.

Fakta: Klimamærkning i Netto

- I Danmark findes der endnu ikke en fælles klimamærkning, der guider kunderne til de mindre klimabelastende alternativer eller mest klimavenlige alternativer.

- Derfor har Netto valgt at lave sit eget bud – for at hente erfaringer og resultater, der forhåbentlig kan medvirke til en nationale, fælles klimamærkning på tværs af detailhandlen, der kan bidrage til at reducere Danmarks samlede CO2-udledning.

- Klimamærkning i Netto kaldes "Skyen" og etableres til en start som en pilottest i to butikker. Netto Kongelundsvej i København og den nye, bæredygtig butik i Bygholm Bakker, Horsens.

- Det er tænketanken CONCITOS ”Den store klimadatabase”, der ligger til grund for mærkningen i Netto. I databasen har CONCITO kortlagt en lang række varers CO2-udledning (Målt pr. kilo vare).

- På samme måde som eksisterende anmærkningsordninger, som f.eks. Nøglehulsmærket, foreslår vi at anprise varer positivt og dermed ikke fremhæve de valg, som er dårlige for klimaet.

- Efter testperioden vil Netto evaluere og analysere erfaringer, tilbagemeldinger fra kunder og de egentlige indkøbsmønstre for at se, om klimamærkningen rent faktisk bidrager til flere klimavenlige indkøb. Det vil ske i samarbejde med CONCITO og øvrige eksperter.

Hvordan kvalificerer en vare sig til at blive klimamærket?

Klimamærkningen findes i to forskellige udgaver med hver sin vejledende tekst. På den måde kan alle se hvilke varer, der har et lavt klimaaftryk – både i hele butikken og inden for den enkelte vares kategori.

De 25% mindst udledende varetyper får betegnelsen ”Varetype med lavt klimaaftryk”.

Men Fødevarekategorierne belaster klimaet forskelligt og for at komme den problemstilling i møde, er mærket ”Laveste klimaaftryk i kategorien” også at finde på hylderne. Det mærke gives til de 25% mindst udledende varetyper i en kategori.

Til inspiration vil de enkelte varetypers klimaaftryk inden for frugt og grønt og kød, fisk og fjerkræ også blive sammenlignet med hinanden, så det fremover bliver endnu lettere at træffe et klima-kvalificeret valg om ingredienserne til aftensmaden.

Kategorier

• Frugt og grønt
• Pålæg
• Ost
• Grisekød
• Fjerkræ
• Fisk og Skaldyr
• Færdigretter
• Mejeri
• Nødder, Frø og Kerner

Ordningen inkluder ikke produkter som slik, kage, energidrik og alkohol.

Hvilke varer er med i ordningen?

I første omgang vil ordningen inkludere de dagligvarer, som gennemsnitsfamilierne køber allermest af, og hvor eksperter har tilstrækkelige data til at lave en fornuftig vejledning. Det omfatter i første omgang: