Hver evne. Hvert møde med arbejdslivet. Hver forfriskende forskel.
Der er mange måder at være medarbejder på. I Salling Group har vi særligt tilrettelagte jobs på tværs af alle niveauer og funktioner. Og så arbejder vi tæt sammen med kommuner, stat og civilsamfund for at kunne skræddersy ansættelser på særlige vilkår.
En rummelig arbejdsplads
Ordblindhed
Salling Group søsatte i 2022 indsatsen ’Åbenhed om ord’, hvor vi sætter fokus på styrkerne ved ordblindhed og arbejder aktivt på at gøre det lettere at være ordblind i koncernen.
Konkret har vi stillet læse- og skriveredskabet IntoWords fra Vitec MV til rådighed for alle medarbejdere, der har brug for det. Vi tilbyder jobsøgende kandidater en nonverbal test som alternativ til personligheds- og færdighedstest i rekrutteringsprocessen. Og ikke mindst gennemfører ledere i koncernen et webinar-kursus om ordblindhed; ledernes rolle i at skabe åbenhed, nedbryde fordomme og have blik, for at ordblinde generelt er stærkere end gennemsnittet til for eksempel visuel og kreativ kommunikation, relationer og kompleks problemløsning. De introduceres også til programmet IntoWords, så de bedre kan støtte medarbejdere.
Samtidig har vi lanceret en intern kampagne med en online vidensportal og ikke mindst synlige rollemodeller, der på tværs af organisationen er med til at skabe åbenhed og faktabaseret viden om ordblindhed.
Sidst, men ikke mindst har undervisere på Salling Groups elevuddannelser opkvalificeret deres kompetencer i forhold til at kunne støtte ordblinde elever bedst muligt.
Indsatsen resulterede i, at Salling Group samme år modtog Ordblindeprisen 2022 fra Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark.
Salling Group har gennem mange år arbejdet aktivt for at tilbyde veteraner, også veteraner med fysiske og psykiske mén, ansættelse inden for butikssalg, lager og logistik. Veteraner har ofte stærke lederegenskaber samt logistiske færdigheder og er dygtige til at styrke fællesskabet i et team. Det er kompetencer, der nemt kan oversættes til civile arbejdspladser, og i Salling Group har vi stor succes med vores veteranindsats, som vi blandt andet har vundet Veteranprisen for.
”For os er det naturligt at række ud til det samfund, vi er en del af. Veteranerne har ydet en kæmpe indsats for Danmark, og vi er stolte af at få lov til at give noget tilbage til dem og samtidig få gavn af deres erfaringer og kompetencer,” udtalte tidligere CEO Per Bank blandt andet i forbindelse med overrækkelsen af Veteranprisen 2022.
Jobcentrene tilbyder gruppepraktikker til særligt udsatte borgere, som har gavn af at kunne læne sig op ad andre med samme eller lignende problematikker, der gør det svært at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Det kan være alt fra komplicerede diagnoser til arbejdsmarkeds-kulturelle barrierer, ekstraordinært lang ledighed, osv.
I gruppepraktikkerne kan deltagerne læne sig op ad hinandens erfaringer og fremskridt. Og der bliver sat særlige ressourcer til rådighed af virksomheden og jobcentret, hvor der arbejdes med de barrierer og udfordringer, der måtte være og opstå for at kunne opnå mødestabilitet og udvikle arbejdsevne, arbejdsidentitet, kompetencer osv.
Ved at blive mødt i øjenhøjde og med den rette forståelse for det, som er svært, oplever vi generelt, at deltagerne opnår en højere fremmødeprocent, udvikler en arbejdsglæde og med tiden tror på, at der er plads til dem på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet. Der følges tæt op på forløbene via samtaler og dialog i samspil med deltagerne og med jobcentrene. Det er en afgørende faktor for samarbejdets succes, at der hele tiden er tæt dialog med jobcentret, så man straks kan støtte yderligere, når noget bliver svært.
Salling Group har flere gange markeret sig ved hurtigt at stille arbejdspladser og uddannelse til rådighed, når større flygtningestrømme har ramt landet. I 2015 ansætte vi de første syriske flygtninge, der gennem simultan oplæring i butiksdrift og sprog hurtigt fik foden indenfor på det danske arbejdsmarked. Siden har vi uddannet, sprogundervist og ansat mange flygtninge, og da krigen i Ukraine i 2022 sendte millioner på flugt, havde vi et velafprøvet koncept klar. På billedet ses ukrainske Svitlana Volk, som er ansat i Netto på Nørrebro.
En del af succesen skyldes, at vi siden 2016 har tilbudt den toårige Integrationsgrunduddannelse (IGU), som vi var nogle af de første til at indføre. IGU er designet til at hjælpe flygtninge mellem 18 og 40 år med at få foden indenfor på det danske arbejdsmarked, blandt andet ved at løfte de sproglige kompetencer og den kulturelle forståelse.
Gør det usynlige synligt. Det var budskabet, da vi som den første danske dagligvarekoncern trådte ind i Solsikkeprogrammet, der skal hjælpe medarbejdere og kunder med at synliggøre usynlige handicaps og diagnoser.
En gul solsikke på en grøn baggrund hænger i en snor om halsen og fortæller, at personen, der bærer den, kan have behov for ekstra forståelse, hvis det kniber med for eksempel at læse navnet på en vare, huske koden til betalingskortet eller har brug for ekstra afstand eller tid ved kassen.
Med mere end 100.000 indkøbte solsikkesnore har vi med indsatsen kunnet gøre hverdagen en lille smule lettere for mange kunder og kolleger landet over.
Siden 2010 har vi i samarbejde med en række kommuner ansat mere end 1.000 udfordrede unge i fritidsjob med mentorordning for at hjælpe dem på arbejdsmarkedet.
Målgruppen er unge mellem 15-18 år, som har brug for en håndsrækning for at få og fastholde et fritidsjob. Årsagerne kan være alt fra social isolation, angst og andre diagnoser til generelt manglende færdigheder i forhold til at træde ind på arbejdsmarkedet.
De unge ansættes direkte i fritidsjob og får i en overgangsperiode tilknyttet en virksomhedsmentor, som sikrer, at den unge får den nødvendige individuelle støtte og medvind.
Fritidsjob med mentorordningen har været en succes, fordi de unge tilbydes et konkret tiltag, som giver dem arbejdsmarkedsrettede færdigheder og almen dannelse. Tilbuddet differentierer sig fra de pædagogiske tilbud, som denne gruppe ofte møder.
Vi samarbejder med beskyttede værksteder og lignende om at sende både enkeltpersoner og hele hold af deltagere ud i fx vores Bilka-varehuse, hvor opgaverne er mange og alsidige - og der derfor er unikke jobmuligheder for alle.
Deltagerne løser specifikke afgrænsede opgaver i tæt samspil med den pædagog, der er tilknyttet det beskyttede værksted. Opgaverne spænder lige fra at holde styr på flaskerummet over vask af bageplader til indsamling af kurve og andre enkle, men vigtige rutineopgaver.
Det er vores erfaring, at deltagerne gennem indsatsen har en udbytterig kontakt til verdenen uden for det beskyttede værksted og profiterer godt af at have sin dagligdag på en almindelig arbejdsplads.
I Salling Group får vi omvendt fornøjelsen af engagerede kolleger, som i særlig grad spreder godt humør i hverdagen.
Siden sommeren 2018 har vi samarbejdet med Gladfonden om Flexuddannelsen, der har til formål at udvikle uddannelsesområdet, så personer med STU-uddannelse også har mulighed for at videreuddanne og udvikle sig.
Uddannelsen gennemføres med reelle læringsmål, træning i teoretiske og praktiske færdigheder og afsluttes med en eksamen. Sideløbende afklares elevens funktionsniveau, så det ved uddannelsens afslutning er afdækket, hvorvidt den unge skal have bevilget for eksempel et flexjob.
Erfaringerne med flexuddannelsen taler for sig selv – 90 procent af de elever, som afslutter Flexuddannelsen, går efterfølgende i job (primært flexjob) eller uddannelse.
Salling Group samarbejder med Landsforeningen LEV om at skabe jobs for personer med kognitive handicaps. Vores mål er at bidrage til, at flere udviklingshæmmede bliver fast tilknyttet arbejdsmarkedet gennem et job med løntilskud for førtidspensionister. Jobbet i butik eller varehus indeholder typisk træning af sociale, personlige og ikke mindst faglige kompetencer.
Siden samarbejdet blev etableret i 2012 er flere hundrede kandidater fra Landsforeningen LEV blevet ansat i et job med løntilskud for førtidspensionister. Erfaringerne er meget positive, og deltagerne oplever forbedret livskvalitet ved at gøre en forskel på arbejdsmarkedet og være en ligeværdig del af fællesskabet. Samtidig har vi opbygget en loyal og stabil medarbejdergruppe, der trives med kendte rutineopgaver i butikkerne, og som bidrager til et godt og positivt arbejdsklima.
Fleksjob er et tilbud til personer, der på grund af en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne har brug for ansættelse på særlige vilkår. I Salling Group tror vi på, at al indsats har værdi, ikke bare for den enkelte, men for hele arbejdspladsen. Derfor tilbyder vi fleksjob-ansættelser i alle dele af vores organisation og tager gerne særlige hensyn, for at den enkelte kan bringe sine styrker og kompetencer i spil.
”Når jeg kigger udover Salling Groups mere end 60.000 medarbejdere, bliver jeg mødt af en enorm mangfoldighed af mennesker. En mangfoldighed, der afspejler det samfund, vi er en del af og som tydeligt understreger, at for fortsat at kunne drive en solid forretning, er det afgørende, at vi giver hver eneste kollega mulighed for at udfolde sit fulde potentiale, uanset baggrund, alder, køn og andre parametre, vi véd kan spænde ben for netop dét,” siger Salling Group CEO Anders Hagh.
Above & Beyond er et internationalt forum for virksomheder, der ønsker at fremme ligestilling, og organisationens Diversity Council har med Salling Groups indtræden 23 medlemsorganisationer i Danmark og udlandet, der tilsammen tæller 660.000 medarbejdere.
”Salling Group er med sin størrelse, mangfoldighed og tilstedeværelse i hele landet en uhyre vigtig spiller at få med ombord, også i forhold til at flytte dagsordenen for hele det danske erhvervsliv. Det rykker virkelig noget, når store virksomheder og organisationer som Salling Group tilslutter sig The Diversity Council og dermed går forrest og dedikerer sig til at gøre en indsats – fx i arbejdet for inklusion og en styrket kønsbalance i de øverste ledelseslag, som er en udfordring på tværs af erhvervslivet,” siger CEO i Above & Beyond Group Tine Arentsen Willumsen.
Også i Salling Group er kvinder underrepræsenteret på de øverste ledelsesposter, mens der i andre dele af organisationen er en skævvridning den modsatte vej, og det faktum har Salling Group et erklæret mål om at rette op på.
Anders Hagh forventer, at samarbejdet med Above & Beyond vil være med til at accelerere processen både i egen organisation og samtidig skubbe på udviklingen generelt. Han ser derfor frem til at dele viden og hente inspiration fra de øvrige virksomheder i Above & Beyond’s Diversity Council.
40 procent kvinder i ledelsen
”I Salling Group har vi en stærk ambition om at flere kvinder går ledelsesvejen, og vi arbejder konkret hen imod en målsætning om, at 40 procent af ledelsesposterne på alle niveauer er besat af kvindelige ledere. Derudover arbejder vi løbende på en række andre initiativer indenfor diversitet og inklusion, hvor vi også ser frem til at spille bold med de øvrige medlemmer,” siger Anders Hagh.
Til at understøtte målsætningen om flere kvinder i de øverste ledelseslag, arbejder Salling Group bl.a. med kønsneutrale stillingsopslag og er i gang med at kortlægge kønsspecifikke barrierer på de forskellige lederniveauer. Kortlægningen skal bruges som afsæt for indsatser, der skal være med til at rette op på ubalancen i forhold til det underrepræsenterede køn.
Udover CEO Anders Haghs indtræden i Above & Beyonds Diversity Council, træder HR-direktør Louise Gade ind i Above & Beyonds HR-netværk.