Fra manufakturhandel til detailkoncern

Salling Groups historie strækker sig mere end 100 år tilbage til 1906. Virksomheden har gennem årene udviklet sig drastisk, og det, der begyndte som en lille manufakturhandel i Aarhus, er i dag en international detailhandelskoncern.

Det var i 1906, at Ferdinand Salling åbnede sin manufakturhandel i Aarhus. Butikken voksede gradvist, og i 1948 åbnede den første del af Sallings Stormagasin. Efter Ferdinands død i 1953 overtog sønnen Herman Salling forretningen og begyndte at modernisere og udvide Sallings stormagasiner.

Præcis som sin far var Herman en iværksætter, og i 1960 etablerede han Jysk Supermarked for at realisere sine planer om at opbygge kæder af supermarkeder og stormagasiner. I 1960 grundlagde han Danmarks første supermarked, føtex, og i de følgende år voksede forretningen og blev grundlaget for Salling Group.

Kunden i centrum

For Herman var kundens behov altid i centrum – for ham handlede det om at gøre hverdagen for kunderne bedre. Samtidig var han konstant fokuseret på at reducere omkostninger, så han kunne sikre kunderne den bedst mulige pris.

Gennem sin livslange karriere i detailhandel hentede han inspiration i udlandet, blandt andet i USA, Storbritannien og Tyskland, og han satte en ære i altid at gå forrest i branchen i Danmark. De tre detailkæder føtex (1960), Bilka (1970) og Netto (1981) blev alle skabt for at understøtte nye indkøbsmønstre og udviklingen i livsstil.

I 1999 gik Herman Salling på pension, og kort efter sit 60 års jubilæum i virksomheden 2006 gik han bort. Hans ånd er i dag en central del af vores kultur.

100% ejet af Salling Fondene fra 2017

For at finansiere sine ambitioner om vækst inviterede Herman Salling i 1964 A.P. Møller-Mærsk til at blive partner i Jysk Supermarked med en ejerandel på 50%. Samme år ændrede virksomheden navn til Dansk Supermarked.

I 1982 øgede A.P. Møller-Mærsk sin ejerandel til 68% ved at købe den del af virksomheden, som Hermans søster Inger havde arvet fra deres far. Salling Fondene ejede hermed 32% af virksomheden.

I januar 2014 havde koncernen genereret kapital til, at Salling Fondene kunne erhverve 49% af A.P. Møller-Mærsks aktier. Dermed fik fondene majoriteten med en ejerandel på 81%. I november 2017 blev processen fuldendt, da Salling Fondene købte de resterende 19% af aktierne. Koncernen er nu 100% ejet af Salling Fondene.

Efter at fondsjerskabet blev en realitet, skiftede Dansk Supermarked i juni 2018 navn til Salling Group. Et navn, der markerer, hvem vi er, og som ærer virksomhedens historiske rødder.

Læs mere om navneskiftet

Nye kæder til nye tider

Siden det første stormagasin åbnede i 1948, har vores forretning gennemgået en markant udvikling. Vores kæder har altid udviklet sig i takt med kundernes behov – som da føtex i 1960 tilbød forbrugerne en helt ny måde at købe ind i landets første supermarked i Guldsmedgade i Aarhus.

Bilka – landets første hypermarked
Det tiltrak sig stor opmærksomhed, da den første Bilka-butik åbnede i 1970. Mange valfartede til landets første hypermarked i Tilst i udkanten af Aarhus for at opleve, hvad den nye butikstype kunne tilbyde.

Netto – den første danske discountbutik
I 1981 blev Netto den første butik til at tilbyde kunderne de vigtigste hverdagsvarer til lave priser - og kæden har i dag succes i tre lande. I 1996 åbnede den første døgnNetto. De mindre, hovedsageligt københavnske butikker, tilbød de vigtigste hverdagsvarer døgnet rundt. Efter successen med døgnåbning i Netto-butikker i større byer blev døgnNetto udfaset i 2016.

I 2009 åbnede den første føtex food, en convenience-butik med fokus på gode madvarer og et stort udvalg af specialiteter. Kæden har hovedsageligt butikker i København og Aarhus.

Højdepunkter fra vores historie

1906
Ferdinand Salling åbner sin manufakturhandel i Aarhus

1948
Det første Salling Stormagasin åbner

1953
Ferdinand Salling dør og sønnen Herman Salling overtager virksomheden

1960
føtex, Danmarks første supermarked, slår dørene op i Aarhus

1970
Landets første hypermarked, Bilka i Tilst ved Aarhus, åbner

 

1981
Den første Netto-butik åbner i København

1990
Netto ekspanderer til udlandet med butikker i Storbritannien og Tyskland

2006
Herman Salling dør efter mere end 60 år i virksomheden

2017
Salling Fondene fuldender tilbagekøbet af aktier og ejer herefter Dansk Supermarked Group 100%

2018
Dansk Supermarked Group skifter navn til Salling Group

International vækst

Efter ni succesfulde år med Netto i Danmark gik discountkæden i 1990 uden for landets grænser og åbnede de første butikker i Storbritannien og Tyskland. I 1995 etablerede Netto sig også i Polen og krydsede senere Øresund, hvor den første svenske Netto slog dørene op i 2002. 

I 2011 blev de 193 britiske Netto-butikker solgt. Netto vendte i 2014 tilbage til Storbritannien i et joint venture med den britiske kæde Sainsbury’s og forlod igen markedet i 2016.

Salling Group solgte i 2019 de svenske Netto-butikker til CBS. I dag har Netto i mere end 600 butikker uden for Danmark.

En forretningseventyr i konstant udvikling

Historien om Salling Group er en fortælling om et forretningseventyr, som strækker sig mere end 110 år tilbage – og en koncern som stadig er i udvikling.

I dag arbejder vi stadig på at gøre hverdagen for vores kunder lettere og sørge for den bedste indkøbsoplevelse, hvad enten vores kunder besøger os i vores butikker eller på nettet.

Sammen med Salling Fondene bruger vi vores overskud til at investere i aktiviteter, som hjælper og inspirerer vores kunder i hverdagen. Vi skaber muligheder for mennesker fra alle dele af samfundet og driver en mere bæredygtig udvikling.