Fra manufakturhandel til international detailkoncern

Salling Groups historie strækker sig over mere end 100 år. Virksomheden har gennem årene udviklet sig drastisk, og det, der begyndte som en lille manufakturhandel i Aarhus, er i dag en international detailhandelskoncern.

I 1906 åbnede Ferdinand Salling sin manufakturhandel i Aarhus. Butikken voksede gradvist, og i 1948 åbnede den første del af Salling Stormagasin. Efter Ferdinands død i 1953 overtog sønnen Herman Salling forretningen og begyndte at modernisere og udvide Salling Stormagasiner.

Præcis som sin far var Herman en iværksætter, og i 1960 etablerede han Jysk Supermarked for at realisere sine planer om at opbygge kæder af supermarkeder og stormagasiner. I 1960 grundlagde han Danmarks første supermarked, føtex, og i de følgende år voksede forretningen og blev grundlaget for Salling Group.

Herman Salling

Salling Groups historie

  • 1906: Ferdinand Salling åbner sin manufakturhandel i Aarhus

    Salling Group har rødder helt tilbage til 1906, hvor købmand Ferdinand Salling åbnede en lille manufakturhandel på Strøget i Aarhus.

    Ferdinand Salling var en mand med store ambitioner, og i de efterfølgende år opkøbte han flere omkringliggende ejendomme for at realisere drømmen om et storslået stormagasin i hjertet af Aarhus.

  • 1948: Det første Salling Stormagasin åbner

    Siden det første stormagasin åbnede i 1948, har vores forretning gennemgået en markant udvikling. Fælles for alle vores kæder er, at de stadig den dag i dag udvikler sig i takt med kundernes behov. Netop dette var grundlaget for at åbne føtex som landets første supermarked i 1960 – for at tilbyde forbrugerne en helt ny måde at købe ind.

  • 1953: Herman Salling overtager forretningen

    Efter Ferdinand Sallings død i 1953 overtager sønnen Herman forretningen.

    For Herman var kundens behov altid i centrum – for ham handlede det om at gøre hverdagen bedre for kunderne. Samtidig var han konstant fokuseret på at reducere omkostninger, så han kunne sikre kunderne den bedst mulige pris.

    Gennem sin livslange karriere i detailhandel hentede han inspiration i udlandet, blandt andet i USA, Storbritannien og Tyskland, og han satte en ære i altid at gå forrest i branchen i Danmark. De tre detailkæder føtex (1960), Bilka (1970) og Netto (1981) blev alle skabt for at understøtte nye indkøbsmønstre og udviklingen i livss

  • 1960: føtex, Danmarks første supermarked, slår dørene op i Aarhus

    I Guldsmedgade i Aarhus åbnede Herman Salling det første varehus i landet, der tilbyder et bredt sortiment af fødevarer, nonfoodvarer og tekstiler. Heraf kommer navnet føtex, der er en sammentrækning af fødevarer og tekstil. Det var første gang, kunderne kunne købe både kolonial, slagtervarer, tekstil og isenkram samme sted.

  • 1970: Bilka, landets første hypermarked, åbner i Tilst

    Det tiltrak sig stor opmærksomhed, da Bilka i 1970 åbnede i Tilst i udkanten Aarhus. Mange valfartede til landets første hypermarked i Tilst for at opleve, hvad den nye butikstype kunne tilbyde.

  • 1981: Den første Netto-butik åbner i København

    I 1981 blev Netto den første butik til at tilbyde kunderne de vigtigste hverdagsvarer til lave priser - og kæden har i dag succes i hele tre lande. I 1996 åbnede den første døgnNetto, som tilbød de vigtigste hverdagsvarer døgnet rundt. Der var hovedsageligt tale om mindre københavnske butikker, men efter succesen med døgnåbne Netto-butikker i større byer i hele landet, blev døgnNetto udfaset i 2016.

  • 1990: Netto ekspanderer til udlandet med butikker i Storbritannien og Tyskland

    Efter ni succesfulde år med Netto i Danmark gik discountkæden i 1990 uden for landets grænser og åbnede de første butikker i Storbritannien og Tyskland.
  • 1995: Netto åbner den første butik i Polen

    Netto etablerede sig i 1995 i Polen og krydsede senere Øresund, hvor den første svenske Netto slog dørene op i 2002.
  • 2017: Salling Fondene fuldender tilbagekøbet af aktier og ejer herefter Dansk Supermarked Group 100 %

    For at finansiere sine ambitioner om vækst inviterede Herman Salling i 1964 A.P. Møller-Mærsk til at blive partner i Jysk Supermarked med en ejerandel på 50 %. Samme år ændrede virksomheden navn til Dansk Supermarked.

    I 1982 øgede A.P. Møller-Mærsk sin ejerandel til 68 % ved at købe den del af virksomheden, som Hermans søster Inger havde arvet efter deres far. Salling Fondene ejede hermed 32 % af virksomheden.

    I januar 2014 havde koncernen genereret kapital til, at Salling Fondene kunne generhverve 49 % af A.P. Møller-Mærsks aktier. Dermed fik fondene majoriteten med en ejerandel på 81 %. I november 2017 blev processen fuldendt, da Salling Fondene købte de resterende 19 % af aktierne. Koncernen er nu 100 % ejet af Salling Fondene.

    Læs mere om Salling Fondene
  • 2018: Dansk Supermarked Group skifter navn til Salling Group

    Efter fondsejerskabet blev en realitet, skiftede Dansk Supermarked i juni 2018 navn til Salling Group. Et navn, der markerer, hvem vi er, og som ærer virksomhedens historiske rødder. 

  • 2020: Salling Group gennemfører køb af Tesco Polen

    Med opkøbet af Tesco Polen overtager Salling Group 300 butikker og to distributionscentre. De 300 butikker konverteres til Netto-butikker, og dermed fordobler Netto sin forretning i Polen. Polen udgør Salling Groups største vækstmarked, og med opkøbet blev en strategisk vigtig ambition dermed indfriet.

  • 2022: BASALT slår dørene op ti steder i Danmark

    For første gang i 40 år åbner vi ny kæde, da BASALT slår dørene op ti steder i Danmark. Som følge af stigende energipriser og vedvarende inflation, tester Salling Group butikskonceptet BASALT for at sikre danske husholdninger markant lavere priser på de mest købte dagligvarer. De lave priser er mulige, fordi BASALT fjerner en lang række omkostninger til energi, reduceret sortiment og åbningstid. Som en del af testen er antallet af butikker og varer i sortimentet løbende blevet justeret. 

    I foråret 2023 har Salling Group gjort status på projektet. I takt med at energiudgifterne har fundet tilbage til et mere normalt leje, ligesom der er udsigt til lavere inflation, har Salling Group fremrykket den endelige evaluering af BASALT. Evalueringen er endt på, at kunderne i højere grad foretrækker tilbud fremfor at handle basisvarerne ét sted til faste lave priser, og derfor afsluttes testen. Flere af butikkerne genåbner som Netto-butikker.

Salling Group A/S

Rosbjergvej 33
8220 Brabrand
Denmark

CVR: 35 95 47 16

Kontakt

Salling Group hovedkontor 
+45 8778 5000
Telefontid: 08.00 - 16.00
Følg os på LinkedIn